הפירמידות הגדולות של גיזה הן בין ציוני הדרך המפורסמים ביותר בעולם. קברים עתיקים אלה, שנבנו ממיליוני גושי אבן גיר, נמצאים מחוץ לעיר קהיר בגיזה. הפירמידות בגיזה כל כך מפורסמות שיש להן שמות משלהן: הפירמידה הגדולה של ח'ופו, הפירמידה השנייה בגודלה; הפירמידה של חאפרה והפירמידה הקטנה ביותר הידועה בשם הפירמידה הגדולה של מנקאורה. המצרים הקדמונים בנו את המבנים האלה כקברים לאנשים חשובים - כמו מלכים ומלכות. איך הם הצליחו לבנות את המבנים המדהימים האלה עדיין בגדר תעלומה לארכיאולוגים והיסטוריונים כיום. אם אתה רוצה לדעת יותר על אתר מורשת עולמי זה של אונסק"ו, המשך לקרוא!
מי בנה את הפירמידות הגדולות של גיזה?
הפירמידות הגדולות של גיזה הן הפירמידות המפורסמות והמוכרות ביותר בעולם. גודלם העצום, הארכיטקטורה המורכבת וההיסטוריה העשירה הקנו להם כינויים כמו "הפלא השמיני של העולם העתיק" ו"הספינקס הגדול". למרות שהפירמידות נבנו בין 2589 ל-1665 לפני הספירה, האדריכלים המקוריים שלהן נותרו בגדר תעלומה. יש הרבה תיאוריות לגבי מי בנה את הפירמידות, אבל אף אחד לא יודע בוודאות. אחת התיאוריות הפופולריות היא שהמצרים הילידים בנו את הפירמידות. למרות שהמצרים היו הבונים העיקריים של הפירמידות, תיאוריה חדשה מציעה שהציוויליזציה הייתה מתקדמת יותר ממה שחשבו בעבר. כמה חוקרים מאמינים שהפירמידות העתיקות נבנו על ידי ציוויליזציה לא ידועה שנקראת "מהנדסי עידן הברונזה". ייתכן שהציוויליזציה הזו השתמשה בשיטה מתוחכמת כדי לבנות את הפירמידות שאבדו מאז. ייתכן שהם השתמשו בסוג של תרחיץ עשוי מים, חול ואבן גיר כדי ליצור את גושי הפירמידות.
מדוע נבנו הפירמידות הגדולות?
ישנן תיאוריות רבות לגבי הסיבה שהמצרים הקדמונים בנו את הפירמידות, כולל תיאוריה אחת שאומרת שהפירמידות נבנו כדי לשכן את מלכי מצרים בחיים שלאחר המוות שלהם. תיאוריה אחרת קובעת שהפירמידות שימשו כקברים של האנשים העשירים והחשובים במדינה, כולל הפרעונים. אם הפירמידות היו משמשות כקברים, הן היו מתמלאות באבנים יקרות, זהב ושאר אוצרות שהפרעונים יזדקקו להם בחיים שלאחר המוות. ובכל זאת, תיאוריה אחרת קובעת שהפירמידות שימשו לשכן את גופות הפרעונים ומלכותיהם, כך שהפרעונים יכלו לשלוט בממלכה מהעולם הבא. למרות שאיננו יודעים את הסיבה המדויקת שבגללה נבנו הפירמידות, נוכחותן מעוררת יראת כבוד ותהייה לגבי המצרים הקדמונים שבנו אותן.
כיצד נבנו הפירמידות הגדולות?
הדרך המדויקת שבה המצרים הקדמונים בנו את הפירמידות היא תעלומה שארכיאולוגים עדיין מנסים לפתור. תיאוריה אחת טוענת שהמצרים בנו את הפירמידות כפרויקט בנייה מסיבי. צוותים מיוחדים של עובדים קיבלו משימות ספציפיות, כמו הובלת אבני גיר ממחצבות וחיתוף הבלוקים. תיאוריה זו נתמכת על ידי העובדה שניתן לראות שיטות בנייה שונות בפירמידות. כל פירמידה נבנתה בתקופה אחרת ועל ידי פרעה אחר. שיטות הבנייה השונות מראות שהמצרים חידדו בהדרגה את דרכי בניית הפירמידות לאורך זמן. תיאוריה אחרת מציעה שהמצרים השתמשו ברמפות כדי להעביר את גושי אבן הגיר הענקיים במעלה הפירמידות. תיאוריה זו נתמכת על ידי העובדה שלרבים מהבלוקים יש סימנים דומים לאלו שהותירה רמפה. עם זאת, תיאוריית הרמפות שנויה במחלוקת על ידי כמה ארכיאולוגים הטוענים שאי אפשר היה לבנות רמפות להובלת הבלוקים בגלל השיפוע של דפנות הפירמידות.
חורבות הספינקס והמקדש
מתחם הפירמידה של גיזה הוא ביתם של אתרים היסטוריים רבים אחרים, כולל הספינקס הגדול, מקדש גיזה, סירת השמש של גיזה והמבוך של גיזה. הספינקס הגדול הוא ראש אריה מסיבי שנחצב בפנים סלע גיר. מאמינים שהספינקס נבנה באותה תקופה כמו הפירמידות ואולי נבנה על ידי אותם אנשים. מקדש גיזה נבנה כמקדש לפרעונים. מאמינים שהפירמידות נבנו עם גושי אבן גיר מגולפים בשמות פרעה. סירת השמש של גיזה היא סירה עשויה מעץ ארז, מכוסה כעת באבן. סירת השמש נמצאה קבורה בסמוך לפירמידות הגדולות, ומאמינים שהיא נקברה כסמן סמלי למסעו של פרעה אל החיים שלאחר המוות. מבוך גיזה הוא אתר עתיק נוסף שייתכן ששימש כאתר קבורה.
כמה מבקרים בכל שנה?
לפי הסטטיסטיקה, הפירמידה הגדולה של גיזה מושכת כ-10 מיליון מבקרים מדי שנה. אם אתם רוצים להצטרף למיליוני האנשים המבקרים באתר העתיק הזה מדי שנה, כדאי שתדעו מתי הזמן הטוב ביותר לבקר בו. התקופות הטובות ביותר לבקר בפירמידות הן בין אוקטובר למרץ, כאשר מזג האוויר קריר יותר. הזמנים העמוסים ביותר הם במהלך יולי ואוגוסט כאשר מזג האוויר חם יותר והפירמידות מלאות בתיירים נוספים. אם אתם רוצים להפיק את המקסימום מהטיול שלכם בפירמידות, כדאי לתכנן להגיע מוקדם. הפירמידות פתוחות בין השעות 8:30-17:00 בחורף ו-8:30-18:00 בקיץ.